Wilgenstraat

Beschrijving

Van Meensesteenweg naar Acaciastraat. Voornamelijk woonfunctie. Recht straattracé met knik ter hoogte van kruising met Westlaan. Rondpunt op kruising met Lindenstraat met plantsoen en elektriciteitscabine waartegen kruisbeeld. Deel ten westen van Westlaan met voortuintjes. Zuidkant vanaf Westlaan deels bebouwd met sociale woonhuizen (zie Meiboomkwartier). Kruising Lindenstraat-Wilgenstraat beeldbepalend Heilig-Hartziekenhuiscampus, Westlaan (zie Lindenstraat); op hoek/ Meensesteenweg Heilig-Hartziekenhuiscampus, Wilgenstraat. Aan rond punt Lindenstraat-Wilgenstraat vroegere Sint-Aloïsiusschool van 1928, heden kapel en chiro-lokaal. Regionalistische architectuur (onder meer nummers 45-47 van 1931), art-decogevels (onder meer nummers 72, 82) en panden in meer vooruitstrevende stijl onder meer nummer 106 naar ontwerp van G. Matton van 1936 met winkelpui bekleed met zwarte tegels. In gebied tussen Westlaan en Meensesteenweg talrijke rijhuizen van twee tot drie traveeën en twee bouwlagen, soms als samenstel nummers 42-44, 50-52; nummers 29-39 getypeerd door erkers, nummers 29-31 naar ontwerp van F. Vanhee van 1933, nummers 33-35 naar ontwerp van L. Van Hoorne van 1931. Talrijke gevels met erker op eerste bouwlaag; als samenstel nummers 76-80 van 1932 en nummers 46-48.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Tansens, Annick; Vanneste, Pol; De Mol, Annick Claire