Zijstraat

Beschrijving

Van Stationsdreef naar Handelsstraat. Daterend uit 1901. Recht tracé met rondpunt op de kruising met Doorgangsstraat. Zuidzijde van westhelft vanaf 1921 ingenomen door noodwoningen, in 1933 bouw van heden verdwenen Stedelijk Zwembad. Heden voornamelijk woon- en onderwijsfunctie: noordoostzijde volledig ingenomen door Bisschoppelijk Lyceum van de Grauwe Zusters, zie Stokerijstraat. Nummers 39-43 herberg. Verwijzing naar vroeger industrieel verleden: magazijn voor emailleren en sableren (nummers 48-52). Bebouwing volgens rooilijn, enkel nummer 15 is een achterin gelegen werkmanshuisje van drie traveeën en één bouwlaag onder geknikt pannen zadeldak. Oudste bewaarde bebouwing uit periode 1901-1914: nummers 5-9: gecementeerde lijstgevels van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen mansardedak. Regionalistische architectuur onder meer hoekcomplex op nummers 40-42 van 1922 getypeerd door vlechtingen en pannen afdakje op korbelen boven de deur waarop een houten balustrade; art-decogetinte gevels onder meer nummers 16-17, 19. Bebouwing uit jaren 1930 namelijk nummers 23-43 en overbouwde toegangspoort nummer 46 in meer vooruitstrevende stijl naar ontwerp van J. Van Peteghem van 1937.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol