Zuidstraat

Beschrijving

Samen met de Iepersestraat die erop uitkomt en de Oost- en de Noordstraat die ook vertrekken op de Grote Markt, één van de oudste straten van Roeselare (cf. Sanderus, 1641, fig. 141). Loopt zuidwaarts tot aan het Hof van 't Henneken. Woon- en winkelfunctie; ook talrijke horecazaken. O.-zijde heden gedomineerd door de gebouwen van het Klein Seminarie (cf. nrs. 27-33), teruggaand op een XVII-onderwijsinstelling van de augustijnen. Tgov. het Klein Seminarie, vijf bouwl. tellende parkeer-en winkelcomplex z.g. "Zuidpand". Voorts basisbebouwing met breedhuizen van twee tot vijf trav. en twee of drie bouwl. onder pannen zadeldak. Vnl. burgerwoningen met tot winkelpui verbouwde begane grond; nrs. 55 en 74 zijn herenhuizen. De gedenkplaat door J. Dupon in het volledig vernieuwd gevelparement van nr. 17 geeft het woonhuis aan van de bekende Roeselaarse schilder E. Duyvewaardt (1849-1926). Bepleisterde eind XIX-begin XX-lijstgevels met omlijste rechth. vensters (nrs. 9, 13, 26, 30, 44, 48, 72 en nrs. 34-36 van 1923); nr. 13 en 34-36 hebben art decogetinte plantmotieven, nr. 9 is bekleed met witte en grijze sierbaksteen. Ook regionalistische stijl (nrs. 21, 38, 45, 68 en nr. 19 van 1924), baksteenbouw met topgeveltjes, siermetselwerk en accentuerend gebruik van simili-steen. Tot de jaren 1930-1940 horen bakstenen lijstgevels met rechth. muuropeningen en erkers (o.m. nr. 58 van 1933 n.o.v. A. Van Coillie, Roeselare en nrs. 64- 66 van 1941 n.o.v. P. Van Moerkerke, Roeselare) en tot de jaren 1950 een bakstenen puntgevel met pseudo-vakwerk, erker en typerende stenen venster- en deuromlijstingen (nr. 20). Ook veel recentere bouw met o.a. appartementsblokken van maximum zeven bouwl.