Beversesteenweg (Roeselare)

Beschrijving

Oude "strate naer Brugghe over Wijnendale", loopt over Beveren. Gekasseid in 1869. Voornaamste functie als verbinding van het Roeselaars station met het wegennet. Volgt gedeeltelijk de spoorlijn. Straatdeel van Ardooisesteenweg tot Mariastraat de z.g. "Beverenstraat" werd in 1947 in de Beversesteenweg opgenomen. Gebogen straattracé met hoek ter hoogte van vroegere Beverenstraat. Lintbebouwing.

Aanwezigheid van goederenstation uit zich in naamgeving voormalige herberg "De loskaai" nr. 69, waarnaast tevens douane-entrepot nr. 67 A. Wegens nabijheid van het station, vestiging van industrie en magazijnen, vaak voor zware materialen: nrs. 24 en 91 in oorsprong steenhouwerijen: nr. 24 eenlagig werkhuis en magazijn onder zadeldak (n // straat, Vlaamse pannen) met gedeeltelijk bewaard woonhuis (nr. 20) in neorococo n.o.v. J. Soete (Roeselare) van 1913; nr. 91 woonhuis onder mansardedak met twee oeils-de-boeuf met magazijn n.o.v. V. Duyvewaardt van 1912, heropgebouwd in oorspronkelijke toestand n.o.v. A. Van Coillie van 1920. Nr. 174 woonhuis van C. Deschrijver door F. Deschrijver van 1946 met reliëf van steenkapper. Nr. 97 eigen aannemersbedrijf Coussée-Bostoen van 1925 met woonhuis in regionalistische stijl. Nr. 180 oorspronkelijk "atelier de construction et fonderie A. Rasquin & F.L. Joris", heden steenhouwerij, van 1922 met o.m. machinehal en montagezaal voor machines, gebouw met metalen geraamte gevuld met baksteen naar eigen ontwerp overdekt d.m.v. metalen dakspanten ontworpen door de Boomsche metaalwerken. Nr. 78 voorheen metaalverwerkingsbedrijf, heden N.V. Vermeulen (benodigdheden voor weverijen). Nrs. 33-41 voormalige wagenmakerij.

Op stilistisch gebied evolutie van eind XIX naar XX. Nr. 74 heden woonhuis in typische uitvoering van rode baksteen en gesinterde baksteen vergelijkbaar met eind XIX-begin XX magazijnen in havengebied. Gebouwen uit begin XX in eclectische stijl met overwegend neogotische kenmerken nr. 78, neo-Vlaamse-renaissance- en neobarokke elementen: nrs. 33-41, neorococo nr. 20, nrs. 162-164 van 1912 en 1914, voorzien van spitsbogige muuropeningen, oorspronkelijk met dakvenster en dakkapellen. Regionalistische stijl voor o.m. sociale woningbouw (cf. Mandelkwartier) en nr. 50 woonhuis met winkelpui van 1934. Meer vooruitstrevende gebouwen o.m. nrs. 87-89, 112 n.o.v. C. Vanneste, nrs. 101-103 van 1934 n.o.v. A. Van Coillie. Enkele vrijstaande appartementsblokken nl. nrs. 53-57, 194-200.

Ter hoogte van nr. 123 B, afsluiting met wapenstenen van Antwerpen, Brugge, Gent en Brussel afkomstig van het spoorwegstation van Oostende dat na W.O. II afgebroken werd.