Middeleeuws gehucht, ontstaan als landbouwnederzetting ten westen van Balen-centrum en thans ervan gescheiden door het kanaal Dessel-Kwaadmechelen; gekarakteriseerd door een typische oost-west oriëntatie.
Reeds in 1663 kreeg het gehucht een eigen kapel, zie Rosselaar(straat). Ten gevolge van de bevolkingstoename werd op 22 juli 1949 de kapelanie Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand opgericht als onderdeel van de Sint-Andreasparochie, zie Balen-centrum, Markt. De bevolking bestond toen voornamelijk uit landbouwers, fabrieksarbeiders, koolputters en huismoeders. Op 13 maart 1953 werd de eerste steen gelegd van een nieuwe kerk naar ontwerp van R. Van Steenbergen; ze werd ingewijd op 29 november van hetzelfde jaar en is gelegen aan de hoofdas, die het gehucht van noord naar zuid doorsnijdt. In de periode 1953-1955 kreeg Rosselaar een eigen begraafplaats met typisch cirkelvormige aanleg naar ontwerp van J. Schellekens aan de Korenhoeven. Als zelfstandige parochie erkend sedert 1964.
Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n5, Brussel - Turnhout. Auteurs: Kennes, Hilde Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)