Rosselaar

Beschrijving

Middeleeuws gehucht, ontstaan als landbouwnederzetting ten westen van Balen-centrum en thans ervan gescheiden door het kanaal Dessel-Kwaadmechelen; gekarakteriseerd door een typische oost-west oriëntatie.

Reeds in 1663 kreeg het gehucht een eigen kapel, zie Rosselaar(straat). Ten gevolge van de bevolkingstoename werd op 22 juli 1949 de kapelanie Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand opgericht als onderdeel van de Sint-Andreasparochie, zie Balen-centrum, Markt. De bevolking bestond toen voornamelijk uit landbouwers, fabrieksarbeiders, koolputters en huismoeders. Op 13 maart 1953 werd de eerste steen gelegd van een nieuwe kerk naar ontwerp van R. Van Steenbergen; ze werd ingewijd op 29 november van hetzelfde jaar en is gelegen aan de hoofdas, die het gehucht van noord naar zuid doorsnijdt. In de periode 1953-1955 kreeg Rosselaar een eigen begraafplaats met typisch cirkelvormige aanleg naar ontwerp van J. Schellekens aan de Korenhoeven. Als zelfstandige parochie erkend sedert 1964.