Reeds vermeld in 1225 en hierdoor, samen met de kern rond Sint-Dimpna, een van de oudste nederzettingen van de streek. Tot einde 18de eeuw met semi-onafhankelijk statuut horend bij het Land van Geel, in tegenstelling tot de heerdgangen had Bel een statuut als "buitengemeente" waar het lagere recht werd uitgeoefend door een laat- of cijnshof met aan het hoofd een meier. Ook op kerkelijk vlak vormde Bel, horend bij het bisdom Luik, een uitzondering.
Straatgehucht in het oosten van de gemeente, gelegen op het zandig interfluvium tussen de Molse Nete en de Grote Nete, in het noorden grenzend aan de Molseweg en de nieuwe zuidring van Mol, in het oosten aan de Molse villawijk "Volmolen". Vlak akkercomplex "Belsveld" gelegen ten zuiden van de hoofdstraat en omringd door paraboolduinen en dennenbossen, de zogenaamde Belse Bossen en Belse heide met vakantiehuizen en wandelpaden, in het zuiden begrensd door het gebroekte langs de Zeeploop. Oude dorpskern met Sint-Lambertuskerk op hoek Bel/Hoogstraat, omgeven door recente woonwijken, landbouw- en natuurgebied.
DE BLUST G. EN MEESTERS L., Het Landschap van Bel (Geel), in M&L, jaargang 6, 1987, nummer 2, p. 33-44.
Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n5, Brussel - Turnhout. Auteurs: Steyaert, Rita Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)