Ezaart

Beschrijving

Eén van de zes oude heerdgangen van Mol die in tegenstelling tot de meeste andere gehuchten van oudsher aansloot bij Mol-Centrum. Thans een zuidwestelijke uitloper van Mol-Centrum, met kern aan de verbindingsweg met Geel. Gelegen op de noordhelling van het Molse-Netedal met een oud akkercomplex ten noorden dat aansluit bij de akkerzone van Millegem. De bebouwing is voornamelijk te situeren in het gedeelte ten noorden van de hoofdstraat Ezaart, die het gehucht van oost naar west doorsnijdt; het gedeelte ten zuiden ervan wordt doorsneden door de Molse Nete en is schaars bebouwd. Het huisje, Slagmolenstraat nummer 26, was naar verluidt het laatste lemen huisje van Mol; het werd versteend begin jaren 1990; een houten stijl links verwijst nog naar de voormalige leem- en vakwerkbouw.

• DIRIKEN P., Geogids Oosterkempen: Balen, Dessel, Mol, Retie, sine loco, 1992, p. 97.