Watermolen

Beschrijving

Woongehucht gelegen ten oosten van de dorpskern en op de grens met Kuurne en Kortrijk. Het gehucht wordt doorsneden door de Heulebeek. De kern van het gehucht wordt gevormd door de Sint-Godelievekerk en het klooster met bijhorend school. Hoek met Watermolenwal wordt gemarkeerd door schoolgebouw van 1964 en Heilig-Hartbeeld. Basisbebouwing: arbeidershuizen uit de tweede helft van de 19de eeuw of begin 20ste eeuw van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken: o.m. nrs. 184-204. Nr. 193-195, twee winkel-woonhuizen met gecementeerde lijstgevel. Watermolen z.nr./ Watermolenwal, hoekpand met schijnvoegen bepleisterde en beschilderde lijstgevel; afgesnuite hoek en muurkapelletje met heiligenbeeld. Nr. 210-214, drie diephuizen met bepleisterde versneden puntgevel. Nr. 226, met typerende poorttravee.
Voorts eenvoudige bakstenen gevels vaak verfraaid door het gebruik van muizentandfriezen of sierbaksteen. Nr. 268, roodgeschilderde bakstenen lijstgevel met witgeschilderde voegen. Ook enkele typische interbellumwoningen o.m. nr. 137, getypeerd door het contrasterend gebruik van baksteen en gecementeerde en witgeschilderde gevelvlakken; deels behouden schrijnwerk.
Vanaf de Heirweg voornamelijk rijbebouwing uit de jaren 1940-1950, o.m. nrs. 239-255, eenheidsbebouwing van negen enkelhuizen.

Bron     : WVL5