Gasthuisstraat

Beschrijving

Verbindt het centrum met het gehucht Heilaar en verder over brug 5 met Merksplas. Aan het einde van de 18de eeuw nog een voetweg zogenaamd "Heylaerse Kerkpad". Op de Vandermaelenkaart, 1854, reeds als verbindingsweg naar Merksplas aangeduid doch toen nog zeer schaars bebouwd. Naamgeving naar voormalig gasthuis. Heden woon- en winkelstraat met rijhuizen en vrijstaande woningen opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet