Geografisch thema

Wevelgem

ID
14563
URI
https://id.erfgoed.net/themas/14563

Beschrijving

De fusiegemeente Wevelgem met deelgemeenten Gullegem en Moorsele (1977) is gelegen in het zuidwesten van de provincie West-Vlaanderen. De gemeente heeft een totaal aantal inwoners van 31.167 (01/01/2003) en een totale oppervlakte van ca. 3875 ha. Gerechtelijk en administratief behoort Wevelgem tot het arrondissement Kortrijk, kanton Menen. Kerkelijk behoort het tot het bisdom Brugge.
Wevelgem is gelegen in de Leievallei, de Leie vormt de zuidelijke grens van de gemeente. In het noorden grenst de gemeente aan Ledegem (Rollegem-Kapelle en St.-Eloois-Winkel), in het oosten aan Kortrijk (Heule, Bissegem en Marke) in het westen grenst Wevelgem aan Moorslede (Dadizele). De gemeente is tevens gelegen op het knooppunt A19-A17.
Tot de jaren 1950 was Wevelgem met haar deelgemeenten één van de belangrijkste vlascentra in West-Vlaanderen. Het straatbeeld wordt nog steeds gekenmerkt door typische arbeiders- en burgerwoningen (botenkoperswoningen) met vlaskamer en vlaszolder. Ook het grote aantal schuren en een nog representatief aantal rootputten getuigen hiervan.


Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wevelgem, Deelgemeenten Wevelgem, Gullegem en Moorsele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL15, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Gullegem

 • Omvat
  Moorsele

 • Omvat
  Vliegtuigloods uit Tweede Wereldoorlog

 • Omvat
  Wevelgem


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Wevelgem [online] https://id.erfgoed.net/themas/14563 (Geraadpleegd op )