Geografisch thema

Asse

ID
14612
URI
https://id.erfgoed.net/themas/14612

Beschrijving

De gemeente Asse is gelegen in het West-Brabants Heuvelland ten noordwesten van Brussel, in het arrondissement Halle-Vilvoorde van de provincie Vlaams-Brabant. Gelegen op een hoogte vertoont de gemeente een verstedelijkte kern die omgeven is door meerdere gehuchten en deelgemeenten. In het noordwesten wordt Asse begrensd door Mazenzele, deelgemeente van Opwijk, in het noordoosten door Merchtem en de deelgemeenten Brussegem en Hamme, ten oosten door Wemmel en enkele gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Jette, Ganshoren en Sint-Agatha-Berchem. Sint-Ulriks-Kapelle en Groot-Bijgaarden, deelgemeenten van Dilbeek, liggen evenals Ternat ten zuiden, terwijl Essene en de Aalsterse deelgemeente Meldert ten westen liggen.

Sinds de fusie van 1 januari 1977 bestaat de gemeente uit Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik. Het centrum van de hoofdgemeente Asse ligt min of meer centraal met ten westen het gehucht Ter Heide en ten zuidwesten het gehucht Asbeek; de deelgemeente Mollem ligt ten noordoosten, Kobbegem ten oosten, Bekkerzeel ten zuidoosten met verder naar het zuidoosten Relegem en Zellik. Van oost naar west wordt de gemeente doorsneden door de N9 (Brussel-Gent), een drukke transitbaan die tevens aansluiting geeft met Dendermonde in noordwestelijke richting en met Edingen in zuidwestelijke richting. Daarnaast vormen ook de spoorlijn Brussel-Dendermonde (1879-1881) en de nabijheid van de Brusselse Ring en autosnelweg E40 Brussel-Oostende belangrijke factoren voor de ontsluiting van de regio.
De totale oppervlakte van de gemeente bedraagt 4 976 ha, op 1 januari 2005 bedroeg het aantal inwoners 28.837.


Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Asse

 • Omvat
  Bekkerzeel

 • Omvat
  Kobbegem

 • Omvat
  Kobbegem en Bollebeek

 • Omvat
  Mollem

 • Omvat
  Putberg

 • Omvat
  Relegem

 • Omvat
  Vallei van de Nieuwermolenbeek met Vrijthoutbos en Moretteberg

 • Omvat
  Zellik

 • Is deel van
  Arrondissement Halle-Vilvoorde


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Asse [online], https://id.erfgoed.net/themas/14612 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.