Geografisch thema

Kerkplein

ID
1465
URI
https://id.erfgoed.net/themas/1465

Beschrijving

In dorpskom, zuidwaarts aan oude heerbaan palend plein, vanouds kern van de gemeente, in 1971 heraangelegd; plannen voor vernieuwing liggen klaar. Nabij toegang tot kerkhof, monument voor de gesneuvelden van 1914-1918 door J. Cleirens, ingehuldigd naast de kerk, 1921, verplaatst voor de bouw van de kiosk, 1930.

De "kaalslag" van het plein begon met de bouw van de huidige kerk waarvoor enkele typische dorpswoningen werden gesloopt; in 1971 verdween ook de kenmerkende kiosk van 1930 om plaats te maken voor meer parkeerruimte; de zieke beukenbomen, deel uitmakend van de warande bij het Tempelhof werden in 1978 geveld maar niet vervangen.


Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Parochiekerk Sint-Lambertus

  • Is deel van
    Beerse


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Kerkplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/1465 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.