Kruiseik

Beschrijving

Na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd gehucht met eigen kerk, schooltje (nummer 459-461) en pastorie (nummer 463), gesitueerd op de noordelijke glooiing van de Leievallei, aan de Kruisekestraat.

Lintbebouwing. Voornamelijk burger- en arbeidershuizen, een enkele herberg, een winkeltje en een smidse.

Doorsnee-wederopbouwarchitectuur uit de jaren 1920; Heilig Hartkerk, pastorie en wijkschool meer benadrukt door middel van eclectische stijlkenmerken. Breedhuizen van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, onder meer geknikte; reeds meerdere vernieuwde gevelparementen, ook nieuwe bouw.

Nummer 346-358: rijtje arbeiderswoningen onder geknikt zadeldak, getypeerd door gebruik van sierbaksteen, aflijnend baksteenfries en I-balken met rozetten boven de rechthoekige muuropeningen.

Zijstraten, zie onder meer Nachtegaalstraat, Trompetstraat, enzovoort gekenmerkt door een analoge, weliswaar lossere bebouwing. Nieuwe sociale woonwijk ten westen van de kerk (Hoogland).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine