Jabbeke

ALGEMENE SITUERING

Fusiegemeente gerealiseerd in 1977 en bestaande uit de gemeenten Jabbeke, Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem. Gelegen in het noorden van de provincie West-Vlaanderen ten westen van Brugge. De fusiegemeente Jabbeke beslaat een oppervlakte van 53,8 km² en telt 13.617 inwoners (2007).
Fysisch-geografisch ligt het grondgebied van Jabbeke op de grens van de noordzeepolders en de zandstreek, waarbij Snellegem bijna volledig in het zandige Houtland is gelegen.

Bron     : Hooft E. met medewerking van Boone B., Callaert G., De Bodt V. & Santy P. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, (onuitgegeven werkdocumenten).