Geografisch thema

Gehucht Madonna

ID
14736
URI
https://id.erfgoed.net/themas/14736

Beschrijving

Gehucht "Madonna", gelegen ten noorden van Langemark-centrum, in de bocht van de Klerkenstraat. Voornamelijk uitgebouwd na de Eerste Wereldoorlog, zie bijvoorbeeld de heroprichting van het klooster met toevoeging van schooltje in 1935, en bouw van kerk in 1938 voor de in 1936 opgerichte Madonna-parochie. Eertijds zogenaamd "Boskant" en schooltje "Bosschool" (later Mariaschool) naar de ligging aan de rand van het bos van Houthulst.

Basisbebouwing voornamelijk bestaande uit arbeiders- en burgerhuizen van één à twee bouwlagen uit de jaren 1920, naast nieuwe bouw. Voormalig recruteringsoord van seizoenarbeiders, zogenaamd "trimards", verzinnebeeld door "Seizoenarbeidersmonument", naar ontwerp van beeldhouwers J. Maes en A. Michiels (Oostende) van 1962, links voor het kerkportaal.

  • VERMEULEN M.-T., Van Boskant tot Madonna, eigen beheer, 1985.

Bron     : Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi
Datum  :


Relaties

  • Omvat
    Klooster en schooltje van de zusters apostolinnen

  • Omvat
    Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

  • Is deel van
    Langemark


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gehucht Madonna [online] https://id.erfgoed.net/themas/14736 (Geraadpleegd op )