Rodenburg

Beschrijving

De "wijk Rodenburg" wordt aangelegd vanaf 1961. De naam verwijst naar de heerlijkheid Rodenburg die hier gevestigd was.

In 1205 geeft de graaf van Vlaanderen het leen aan een zekere Wouter. Zijn twee dochters doen in 1237 afstand van hun leengoed en stichten een klooster dat afhing van de orde van Citeaux. Rond 1266 verlaten de zusters het klooster en vestigen zich op de Groeningevlakte nabij Kortrijk. Het oude klooster wordt ingericht tot hoeve, het zogenaamde "Goed te Rodenburg". De hoeve blijft eigendom van de Groeningeabdij tot de Franse Revolutie. De hoeve wordt grotendeels gesloopt in 1967. Enkel de schuur met wagenkot blijft behouden en wordt later ingericht als wegkapel (zie Cisterciënzerplein).

De wijk Rodenburg is het resultaat van twee B.PA.'s: het B.PA. Rodenburg goedgekeurd bij K.B. van 17 mei 1960 en het B.P.A. Abdijhoeve goedgekeurd bij K.B. van 25 mei 1972. Twee pleinen, het Cisterciënzerplein en het Rodenburgplein, vormen de twee centra van de wijk.

De straatnamen verwijzen naar Vlaamse of Nederlandse schilders of hebben betrekking op het oude klooster. De wegen van het B.PA. Rodenburg worden aangelegd tussen 1961 en 1966. De straten van het B.PA. Abdijhoeve worden in drie fasen aangelegd (1967, 1972 en 1974).

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 85-86, 408-409.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; De Leeuw, Sofie