In deze straat, aan de hoek van een dwarsstraatje naar Burkel toe, bevindt zich de hoeve met afspanning "Het Bergsken" (nummer 4), in de kern teruggaand tot 1730, mogelijk tot 1684. De afspanning van de postkoets lag op het traject 's Hertogenbosch-Maastricht. In 18de eeuw van chirurgijn Jacob Ghijbels tevens herbergier op het Bergske. Op de Ferrariskaart (1771-77) wordt het complex Cabaret Bersken genoemd en komt het voor als een U-vormig geheel, vergezeld van vier zuidnoord-georiënteerde losstaande elementen, twee ten oosten en twee ten westen, alsook een boomgaard ten noord-westen. In de Atlas van de Buurtwegen (1845) is het complex semigesloten aangeduid, met het ten noorden gelegen dienstgebouw net losstaand en de ten zuiden en ten oosten gelegen woonhuisvleugel quasi L-vormig. Het woonhuis werd vernieuwd circa 1950, doch de verankerde bakstenen dienstgebouwen bleven deels bewaard.
Uittreksel uit ontwerp van vergunningsregister van de stad Peer.
STINISSEN J., Chirurgijns en doctoors te Peer (1576 tot midden 20ste eeuw), in Limburg - Het Oude Land van Loon, 78, 1999, p. 34-35.
Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Peer, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n3, Brussel - Turnhout. Auteurs: Pauwels, Dirk Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)