Geografisch thema

Harelbeke

ID
14759
URI
https://id.erfgoed.net/themas/14759

Beschrijving

ALGEMENE SITUERING

Gemeente gelegen in het zuidoosten van de provincie West-Vlaanderen, meer bepaald ten noordoosten van Kortrijk. Fusiegemeente gerealiseerd in 1977 uit Harelbeke, Bavikhove en Hulste. De fusiegemeente heeft een totaal van 26.332 inwoners (eind 2007); de totale oppervlakte bedraagt 2.912 hectare. Fysisch-geografisch maakt het grondgebied van de fusiegemeente Harelbeke zowel deel uit van het lemige Leie-Schelde-interfluvium (ten zuidoosten van de alluviale Leievallei), als van het zandlemige Land van Roeselare-Kortrijk, meer bepaald het Hoogland van Hulste (ten noordwesten van de alluviale Leievallei). Ten behoeve van het scheepvaartverkeer werd de oorspronkelijke rivierloop van de Leie gewijzigd en vervangen door een gekanaliseerde waterweg. In het zuiden van het grondgebied, ten zuiden van het gehucht Stasegem, is een deel van een kanaaltracé tussen de Leie en de Schelde, het zogenaamde Kanaal Bossuit-Kortrijk, gesitueerd. De oorspronkelijke stadskern van Harelbeke is ontwikkeld op de rechter Leie-oever, nabij de monding van de Arentsbeek (of Arelbeek) in de Leie. De dorpen Hulste en Bavikhove zijn consequent ingeplant langs de Hazebeek-Haviksbeek-Paddebeek, respectievelijk op de linker- en de rechteroever.


Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Harelbeke [online], https://id.erfgoed.net/themas/14759 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.