Burgemeester Brabantstraat

Beschrijving

Straat in het centrum van Harelbeke, in de wijk Oostwijk, lopende van de Toekomststraat naar de Forestier Liederikstraat. De straat is genoemd naar Eugène Brabant (1780-1850), gemeenteraadslid (1830 tot 1850) en waarnemend burgemeester na het overlijden van burgemeester Wittebolle in 1842 (van 1842 tot 1843) van Harelbeke, die toen vermoedelijk woonde aan de Beverhoek nummer 1.

Het straatje, dat quasi parallel loopt met de Leie, is gedeeltelijk ontstaan in de eerste helft van de 19de eeuw als voetweg die deels over het eigendom van de familie Brabant loopt. De weg is op dat ogenblik bijna volledig onbebouwd. Op de Atlas der Buurtwegen (1845) wordt de straat weergegeven als "Eugène Brabant voetweg" of "Sentier n° 52", met als beschrijving "Sentier de l'endroit dit Oosten à la ferme d'Eugène Brabant". Het gereduceerd kadasterplan (1853) geeft op het einde van de weg een molen weer. In de eerste helft van de 20ste eeuw wordt de Oostwijk volledig opgedeeld in straten en worden die straten bebouwd met kleine (arbeiders)woningen zie kaart van het Dépôt de la Guerre van circa 1865. Straatje met wegdek van rode klinkers in visgraatmotief en met voornamelijk bebouwing uit de jaren 1950-1960. In zeer beperkte mate zijn enkele huizen in soort beluikvorm bewaard, zoals nummers 66-72/ Steenstraat, verankerde éénlaagshuisjes van telkens twee traveeën, daterend van 1836 (nummers 66-68) en 1902 (nummers 70-72) die echter vermoedelijk in de jaren 1930 zijn uitgebouwd met onder meer gemansardeerde zadeldaken en/of dakvensters. Heden ook aangepaste muuropeningen, nieuw schrijnwerk en vernieuwd parement. Aan de straatkant gelegen bergruimtes, tegenover de woningen. Daarnaast ook de gebouwen van het bedrijf COREX (Forestier Liederikstraat nummer 23) en een opvallende nieuwbouwwoning (nummer 13) gebouwd circa 2005-2007 naar een ontwerp van architectenbureau De Hullu en partners; staalskeletbouw bestaande uit sokkelvormend volume bekleed met bruine houten planken en een licht vooruitspringende bovenverdieping met zwart beschilderde houten beplanking.

• Archief Technische Dienst Harelbeke, Bouwaanvragen: Harelbeke, 2005/399.
  • Straatnamen Harelbeke van a tot z, Harelbeke, 2002, p. 11.