Geografisch thema

Forestier Ingelramstraat

ID
14778
URI
https://id.erfgoed.net/themas/14778

Beschrijving

Straat in het zuidwesten van Harelbeke, gelegen op de Zandbergwijk. De straat loopt van de Peter Pauwel Rubensstraat naar de Herdersstraat en is genoemd naar forestier Ingelram, die vanaf 817 forestier Liederik opvolgt als koninklijk opzichter van de bossen in de streek rond Harelbeke. De straat is aangelegd in het begin van de jaren 1960 (geregistreerd bij het kadaster in 1964) op de plaats van hippodroom "Les Tilleuls". Deze hippodroom wordt in 1897 aangelegd en op 4 oktober van dat jaar ingehuldigd. De open vlakte wordt in de loop van haar bestaan behalve voor paardenwedstrijden, ook gebruikt voor vliegmeetings, circussen en wielerwedstrijden. De benaming van de hippodroom verwijst naar de bomenrij die in de Oostenrijkse periode langs de weg Harelbeke-Kortrijk (huidige Kortrijksesteenweg) werd aangeplant. Nadat de hippodroom in onbruik is geraakt, worden de gronden verkaveld, verkocht en vanaf de jaren 1960 doch voornamelijk in het laatste kwart van de 20ste eeuw bebouwd. Op heden nog enkele onbebouwde kavels. Eerste bebouwing door de architectenwoning van architect José Destrebecq circa 1965 (nummer 3); voorts enkele losse appartementsblokken getypeerd door hun gemansardeerde bedaking en enkele vrijstaande eengezinswoningen met tuin.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1964/22.
  • Straatnamen Harelbeke van a tot z, Harelbeke, 2002, p. 15-16.

Bron     : Vanwalleghem A. & Creyf S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Creyf, Silvie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  : 2009


Relaties

  • Omvat
    Architectenwoning

  • Is deel van
    Harelbeke


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Forestier Ingelramstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/14778 (Geraadpleegd op 12-06-2021)