Geografisch thema

Gravenstraat

ID
14785
URI
https://id.erfgoed.net/themas/14785

Beschrijving

Straat in het uiterste zuidoosten van Harelbeke, die vertrekt vanaf de Iepersestraat en loopt naar de gemeente Deerlijk, waar de straat overgaat in de Kleine Brandstraat. De straat vormt de grens tussen de gemeentes Harelbeke en Deerlijk zodat enkel de bebouwing aan de westkant van de straat behoort tot het grondgebied van Harelbeke. De straatnaam verwijst naar de landsheerlijke ambtenaren belast met de opperste rechtspraak en later het bestuur van een gebied.

Eerste weergave op de kaart uit het landboek van Harelbeke-buiten, opgemaakt in 1768 door landmeter Frans De Bal. De straat wordt er aangeduid als "S' gravens Straete" en er langs liggen enkele kleine woningen en in de hoek met de huidige Kleine Brandstraat (Deerlijk) een historische hoeve (nummer 12). Op het primitief kadasterplan (circa 1835) nog steeds aangeduid als "S' Graevens Straat" en op de Atlas der Buurtwegen (1845) weergegeven als "Chemin n° 21" met als beschrijving "Chemin de la ferme Vanpoucke Tanghe vers Sweveghem"; de weg vormt de grens met Zwevegem. Ongewijzigd tot heden. Geasfalteerde verbindinsgweg op de grens met Deerlijk.

 • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 1933: Twaalfsten carte figurative van de twalfsten canton synde de suyd Syde van Quaepoorte paelende West over den Audenaerschen herwegh Den volgenen canton, in Landboek van Harelbeke-buyten, J. De Lannoy naar plan van F. De Bal, 1768.
 • LAMPAERT F., De Harelbeekse straatnamen in 1845, in Tijdingen van de Roede van Harelbeke, jg. 2, nr. 3, 1999, p. 4.
 • Straatnamen Harelbeke van a tot z, Harelbeke, 2002, p. 21.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Hoeve 't Nieuw Goed

 • Omvat
  Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

 • Is deel van
  Harelbeke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gravenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/14785 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.