Gravenstraat

Beschrijving

Straat in het uiterste zuidoosten van Harelbeke, die vertrekt vanaf de Iepersestraat en loopt naar de gemeente Deerlijk, waar de straat overgaat in de Kleine Brandstraat. De straat vormt de grens tussen de gemeentes Harelbeke en Deerlijk zodat enkel de bebouwing aan de westkant van de straat behoort tot het grondgebied van Harelbeke. De straatnaam verwijst naar de landsheerlijke ambtenaren belast met de opperste rechtspraak en later het bestuur van een gebied.

Eerste weergave op de kaart uit het landboek van Harelbeke-buiten, opgemaakt in 1768 door landmeter Frans De Bal. De straat wordt er aangeduid als "S' gravens Straete" en er langs liggen enkele kleine woningen en in de hoek met de huidige Kleine Brandstraat (Deerlijk) een historische hoeve (nummer 12). Op het primitief kadasterplan (circa 1835) nog steeds aangeduid als "S' Graevens Straat" en op de Atlas der Buurtwegen (1845) weergegeven als "Chemin n° 21" met als beschrijving "Chemin de la ferme Vanpoucke Tanghe vers Sweveghem"; de weg vormt de grens met Zwevegem. Ongewijzigd tot heden. Geasfalteerde verbindinsgweg op de grens met Deerlijk.

• Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 1933: Twaalfsten carte figurative van de twalfsten canton synde de suyd Syde van Quaepoorte paelende West over den Audenaerschen herwegh Den volgenen canton, in Landboek van Harelbeke-buyten, J. De Lannoy naar plan van F. De Bal, 1768.
  • Straatnamen Harelbeke van a tot z, Harelbeke, 2002, p. 21.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie