Geografisch thema

Kastanjelaan

ID
14797
URI
https://id.erfgoed.net/themas/14797

Beschrijving

Straat ten zuidwesten van het centrum van Harelbeke, gelegen in de Collegewijk en lopende van de Collegelaan naar de Notelaarslaan. De straat is net zoals de overige straten van de Collegewijk vernoemd naar een boomsoort.

Nieuw aangelegde straat, die in noordwestelijke richting een lichte verbreding kent en doodloopt tegenaan een bosje. Net vóór het bosje staat de Onze-Lieve-Vrouwekapel.

Vanaf 1959 werden op de Collegewijk de resten aangesneden van een Gallo-Romeinse nederzetting met een oppervlakte van minstens zes ha, een dorp (vicus) dat bestaan heeft van circa 70 tot 275 na Christus. Waterputten en afvalkuilen werden opgegraven, naast een hele reeks aardewerk, glas, brons en muntstukken, en plattegronden van houten gebouwen konden worden samengesteld. In 1967 werd zelfs een offerkuil van een plaatselijk heiligdom ontdekt, gewijd aan vruchtbaarheidsgodinnen. De opgravingen van 1969, 1980 en 1989 situeren zich ten noorden en ten zuiden van de Kollegestraat en wijzen op een zekere welvaart van de Gallo-Romeinse bevolking.

  • Harelbeke grafelijke stad, Harelbeke, 2003, p. 18.
  • OOGHE R., DEBRABANDERE F., DESPRIET P., Harelbeke. Archeologische en historische monografieën van Zuid-West-Vlaanderen, 1, Kortrijk, 1979, p. 35-57.
  • Straatnamen Harelbeke van a tot z, Harelbeke, 2002, p. 31.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Kapel ter Halle

  • Is deel van
    Harelbeke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kastanjelaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/14797 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.