Geografisch thema

Koning Leopold III-laan

ID
14802
URI
https://id.erfgoed.net/themas/14802

Beschrijving

Straat ten oosten van het centrum van Harelbeke, gelegen in de Arendswijk. De straat, genoemd naar koning Leopold III (1901-1983), koning van België van 1934 tot 1951, loopt van de Arendsstraat naar de Groot-Britanniëlaan.

Straat met wegdek van betonplaten, die samen met de rest van de wijk is aangelegd en bebouwd in de tweede helft van de jaren 1950 door de sociale woningmaatschappij Mijn Huis. Straat gedomineerd door de aanwezigheid van de Kerk van Onze-Lieve-Vrouw Koningin en paviljoenen met onder meer een archeologisch museum bij de Vrije Basisschool Zuid, afdeling De Vleugel, gelegen aan de parallelle Koning Leopold III-plein (Koning Leopold III-plein nummer 69) maar waarvan de gebouwen doorlopen tot in de Koning Leopold III-laan. Evenwijdig gelegen paviljoenen gebouwd in 1966 (registratie bij het kadaster in 1967) door de stad Harelbeke als onderdeel van de school. Bakstenen volumes onderling verbonden door houten gangen (of met houten bekleding?).

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1967/3.
  • Straatnamen Harelbeke van a tot z, Harelbeke, 2002, p. 35-36.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

  • Omvat
    Kerk van Onze-Lieve-Vrouw Koningin

  • Is deel van
    Harelbeke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Koning Leopold III-laan [online], https://id.erfgoed.net/themas/14802 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.