Geografisch thema

Jozef Rodtsstraat

ID: 14806   URI: https://id.erfgoed.net/themas/14806

Beschrijving

Korte, rechte straat tussen de Kerkstraat en de Sterstraat. Opmerkelijk is de nadrukkelijke aanwezigheid van de homogene arbeidershuisvesting uit het tweede kwart van de twintigste eeuw. Hetzelfde verschijnsel werd vastgesteld in de naburige straten zoals de Kerkstraat, de Oude Molenstraat en de Sterstraat. Blijkbaar werd de hele omgeving na de Eerste Wereldoorlog verkaveld en bebouwd in functie van de stijgende woningvraag. De nummers 4-22 vormen een gelijkaardige reeks van arbeiderswoningen, zoals die voorkomen in de Kerkstraat nummers 74-84 en 89-99, telkens twee travee├źn en twee bouwlagen met souterrain; eenvoudige, bakstenen lijstgevels in repeterend schema, gekarakteriseerd door de verspringende bouwlagen en het contrasterende gebruik van gele baksteen voor de omlijstingen der muuropeningen; de registratie op het kadaster gebeurde in 1927.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Drogenbos, afdeling I, schetsen 1927/6.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Daveloose B. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Drogenbos, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB9, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Jozef Rodtsstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/14806 (Geraadpleegd op 27-10-2020)