Kerkstraat

Beschrijving

Korte, rechte straat vertrekkend aan de Sint-Niklaaskerk op de Grote Baan, zie benaming, naar de Oude Molenstraat. De aanvang van de aanleg van de straat werd kadastraal geregistreerd in 1928. Opmerkelijk is de nadrukkelijke aanwezigheid van homogene arbeidershuisvesting uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Hetzelfde verschijnsel werd vastgesteld in de naburige straten als de Oude Molenstraat, de Jozef Rodtstraat en de Sterstraat. Blijkbaar werd de hele omgeving na de Eerste Wereldoorlog verkaveld en bebouwd in functie van de stijgende vraag naar woningen. De nummers 74-84 en 89-99 zijn gelijkaardige reeksen van arbeiderswoningen, telkens twee traveeën en twee bouwlagen met souterrain; eenvoudige, bakstenen lijstgevels in repeterend schema, gekarakteriseerd door de verspringende bouwlagen en het contrasterende gebruik van gele baksteen voor de omlijstingen der muuropeningen. Ze werden kadastraal ingetekend in 1928, samen met de nummers 1-7 in de Oude Molenstraat, die oorspronkelijk hetzelfde uitzicht hadden, doch thans zijn aangepast.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Drogenbos, afdeling I, 1928/10.