Geografisch thema

Marie Collartstraat

ID
14808
URI
https://id.erfgoed.net/themas/14808

Beschrijving

Voorheen Kattestraat, in 1915 gewijzigd in Marie Collartstraat als eerbetoon aan de gelijknamige schilderes die hier verbleef van 1894 tot aan haar dood in 1911. Thans verbindingsstraat tussen de Nieuwstraat en de Grote Baan in het uiterste zuiden van de gemeente, bij het einde gekenmerkt door een lintbebouwing van vrij homogene arbeidershuizen uit de eerste helft van de twintigste eeuw, zij het vaak met vernieuwd parement, verderop ook vrijstaande woningen, zoals het opmerkelijke breedhuisje nummer 87, kadastraal ingetekend in 1928 en gebouwd in opdracht van Gal-Lion Mendel, bediende uit Brussel.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Drogenbos, afdeling I, schetsen 1928/12 (nummer 87).
  • Drogenbos. Een dorp tussen grootstad en platteland. Beelden van toen in foto’s en prentkaarten, Heem- en Geschiedkundige Kring, s.l., 1993, p. 49.
  • Marie Collart 1842-1892, Brochure 4e Open Monumentendag, 13 september 1992.

Bron: KENNES H. met medewerking van DAVELOOSE B. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Drogenbos, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB9, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Reeks arbeiderswoningen

  • Omvat
    Woning Marie Collart

  • Is deel van
    Drogenbos


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Marie Collartstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/14808 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.