Oude Molenstraat

Beschrijving

Korte, rechte straat tussen de Kerkstraat en de grens met Ukkel. Opmerkelijk is de nadrukkelijke aanwezigheid van homogene arbeidershuisvesting uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Hetzelfde verschijnsel werd vastgesteld in de naburige straten zoals de Kerkstraat, de Jozef Rodtstraat en de Sterstraat. Blijkbaar werd de hele omgeving na de Eerste Wereldoorlog verkaveld en bebouwd in functie van de stijgende woningvraag. De nummers 10-18 vormen een gelijkaardige reeks van arbeiderswoningen, zoals die voorkomen in de Kerkstraat nummers 74-84 en 89-99, telkens twee traveeën en twee bouwlagen met souterrain; eenvoudige, bakstenen lijstgevels in repeterend schema, gekarakteriseerd door de verspringende bouwlagen en het contrasterende gebruik van gele baksteen voor de omlijstingen der muuropeningen; de registratie op het kadaster gebeurde in 1927. De nummers 1-7, oorspronkelijk eveneens met hetzelfde uitzicht, doch thans met uitzondering van nummer 1 aangepast, werden gelijktijdig met de panden op het einde van de Kerkstraat ingetekend in 1928. De nummers 11-13 zijn iets rijkere enkelhuizen in repeterend schema, gemarkeerd door een uitgewerkte benedenverdieping; ze werden kadastraal ingetekend in 1927.

• Kadaster Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Drogenbos, afdeling I, schetsen 1927/6 (nummers 10-18 en 11-13), 1928/10 (nummers 1-7).

Bron: KENNES H. met medewerking van DAVELOOSE B. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Drogenbos, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB9, onuitgegeven werkdocumenten.