Sterstraat

Beschrijving

Voorheen Steertstraat, met vermelding opklimmend tot 1536. Vertrekkend in het centrum, vanaf de Grote Baan in noordoostelijke richting naar Ukkel. Doorsnee-lintbebouwing met nadrukkelijk aanwezige arbeidershuisvesting uit de eerste helft van de twintigste eeuw zoals de nummers 71 tot 91, kadastraal geregistreerd in de periode 1906-1907. Oorspronkelijk was het een homogene reeks enkelhuisjes van twee traveeën en twee bouwlagen; bakstenen lijstgevels gemarkeerd door contrasterende muurbanden van lichtgekleurde baksteen, in de nummers 87-91 ook decoratieve verwerking van lichtgekleurde baksteen; deurvensters met gebombeerde ijzeren leuning op de bovenverdieping. Enkele panden werden inmiddels grondig gerenoveerd en kregen een nieuw parement; de meeste muuropeningen werden bovendien voorzien van nieuw schrijnwerk.

• Kadaster Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Drogenbos, afdeling I, schetsen 1906/4, 1907/7.
  • THEYS C., Geschiedenis van Drogenbosch, Brussel, 1942, p. 130.