Kouterstraat

Beschrijving

Straat in de wijk Eiland, in het centrum van Harelbeke. De straat loopt van de Stasegemsestraat tot aan het Plein. De straat is waarschijnlijk genoemd naar één van de heerlijkheden op Harelbeke-buiten, namelijk ter Velderycke-Kouter, die volgens De Flou voor het eerst wordt vermeld in 1762 op de kaart uit het landboek van Harelbeke-buiten, opgemaakt in 1768 door landmeter Frans De Bal.

De straat is samen met de omliggende straten Plein, Tientjessstraat, Vrijheidsstraat en Schoolstraat aangelegd in 1936. Op dat ogenblik en tot in de jaren 1950 (zie kaart van het Ministerie van Openbare Werken en van Wederopbouw van 1952) concentreert de bebouwing zich enkel aan de oostkant en bestaat uit kleine, aaneengesloten huizen; aan de westzijde staat één verloren boerenarbeidershuisje (nummer 74). Thans straat met geasfalteerd wegdek, enerzijds gedomineerd door inwaarts gelegen dubbelwoningen uit de jaren 1980-1990 met tuin, en anderzijds bebouwing van circa 1950.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1936/49.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1928, Deel VIII, kolom 537.
  • OPSOMER J., BAERT W., e.a., Brouwerijen en herbergen Harelbeke-Stasegem, in De Roede van Harelbeke, Harelbeke, 2005, p. 226.
  • Straatnamen Harelbeke van a tot z, Harelbeke, 2002, p. 38.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie