Nijverheidsstraat

Beschrijving

Straat in het centrum van Harelbeke, die vertrekt van de Veldstraat en loopt naar de Vooruitgangstraat. De straatnaam verwijst naar de voormalige, hier gelegen grootste fabriek van Harelbeke, met name houthandel Charles Verstraete (Markstraat nummers 29), die na de Tweede Wereldoorlog is afgebroken en in 1974 is vervangen door het Cultureel Centrum Het Spoor (Eilandstraat nummers 6), in 2000-2001 uitgebreid met de Stadsbibliotheek (Eilandstraat nummer 2).

De straat wordt vermoedelijk echt aangelegd in het tweede kwart van de 20ste eeuw zie nog niet weergegeven op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut (circa 1910) en eerste weergave op de kaart van de het Ministerie van Openbare Werken en van Wederopbouw van 1952. Vrij korte straat, met voornamelijk aan de zuidwestkant kleinschalige, aaneengesloten bebouwing uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1874/10, 1881/13, 1974/26.
  • Beelden uit het verleden, Harelbeke-Bakvikhove-Hulste-Stasegem, Harelbeke, 1978, p. 59.
  • Straatnamen Harelbeke van a tot z, Harelbeke, 2002, p. 47.