Geografisch thema

Plein

ID
14831
URI
https://id.erfgoed.net/themas/14831

Beschrijving

Plein gelegen in het centrum van Harelbeke, in de wijk Eiland. Het plein, dat in het noorden wordt gevormd door de Vrijheidsstraat en in het zuiden door de Tientjesstraat, vormt het centrum van de wijk Eiland. Op het plein komt in het noordoosten ook de Schoolstraat uit en in het zuidwesten de Kouterstraat.

Het plein is volgens de gegevens van het kadaster samen met de Schoolstraat, Tientjesstraat, Kouterstraat en Vrijheidsstraat aangelegd in 1936.

Als het ware driehoekig plein met deels geasfalteerd wegdek en wegdek deels bestaande uit betonplaten. Het plein, dat hoofdzakelijk wordt ingenomen door een parking, wordt aan de oostzijde gedomineerd door de kerk van de Sint-Jozefsparochie op de hoek met de Tientjesstraat. Kerk en (kleinschalige, banale) bebouwing dateren voornamelijk uit de jaren 1950. Op de hoek met de Vrijheidsstraat (Vrijheidsstraat nummer 48) ligt de pastorie, samen met de kerk gebouwd in 1953 in opdracht van de stad naar het ontwerp van architect Armand Vandeweghe.

  • Archief Technische Dienst Harelbeke, Bouwaanvragen: Harelbeke, 1953/119.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1936/49.
  • Straatnamen Harelbeke van a tot z, Harelbeke, 2002, p. 53.

Bron     : Vanwalleghem A. & Creyf S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Creyf, Silvie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  : 2009


Relaties

  • Omvat
    Parochiekerk Sint-Jozef

  • Is deel van
    Harelbeke


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Plein [online] https://id.erfgoed.net/themas/14831 (Geraadpleegd op 12-06-2021)