Geografisch thema

Tientjesstraat

ID
14844
URI
https://id.erfgoed.net/themas/14844

Beschrijving

Straat in het centrum van Harelbeke, in de wijk Eiland. De straat loopt van de Heerbaan naar de Veldstraat. De straatnaam verwijst naar de betalingsmethode uit het ancien régime in tienden; Harelbeke was onderverdeeld in tiendesecties of kantons zoals onder meer Harlebois, d'Halle en Velderyck-Couter. De straat is samen met de omliggende straten Plein, Vrijheidsstraat en Schoolstraat aangelegd in 1936. De eerste bebouwing concentreert zich rechtover de latere parochiekerk van Sint-Jozef. Op dat ogenblik en tot in de jaren 1950 (zie de kaart van het Ministerie van Openbare Werken en van Wederopbouw van 1952) bestaat de bebouwing uit een eenheidsbebouwing aan de noordzijde van de straat.

Straat met lichte knik en geasfalteerd wegdek. Hoofdzakelijk woonfunctie; aanwezigheid van een grote school op de hoek met de Veldstraat. Afwisselend aaneengesloten bebouwing bestaande uit kleine woningen uit de jaren 1920.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1936/49.
  • Straatnamen Harelbeke van a tot z, Harelbeke, 2002, p. 63.


Bron     : Vanwalleghem A. & Creyf S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Creyf, Silvie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  : 2009


Relaties

  • Omvat
    Kameleonschool

  • Is deel van
    Harelbeke


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Tientjesstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/14844 (Geraadpleegd op 12-06-2021)