Bavikhoofsestraat (Bavikhove)

Beschrijving

Straat in het zuiden van Bavikhove, die loopt van het kruispunt met de Molenstraat, Overleiestraat en de Rijksweg, en lopende naar Bavikhovedorp in het centrum van Bavikhove. De straat verbindt de deelgemeente Harelbeke met Bavikhove (zie straatnaam) en vormt deels de grens tussen beide deelgemeentes. Bij de fusie in 1977 van de gemeentes Harelbeke, Bavikhove en Hulste wordt de "Harelbekestraat", die volgens De Flou voor het eerst is vermeld in 1909, herdoopt in "Bavikhoofsestraat". De straat wordt voor het eerst weergegeven op de kaart uit het landboek van Bavikhove, opgemaakt in 1639 door Loys de Bersacque; langs het tracé tussen de gemeentekern en de Vaarnewijkbeek worden slechts een drietal gebouwen weergegeven. De straat wordt doorsneden door een lange met bomen omzoomde dreef leidend naar de hoeve "'t Hoog Hemelrijk" (Europastraat nummer 32). De kaart van 1750, opgemaakt door F. De Bal, toont dat het gedeelte van de straat ten zuiden van de Vaarnewijkbeek volledig onbebouwd was. Aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1830) als "Pavé d'haerlebeke a Bavichove". Op de Atlas der Buurtwegen (1845) wordt de straat als "Groote Harlebekestraet" weergegeven met als aanduiding "Chemin n° 1" en als omschrijving "Chemin de Bavichove à Harlebeke". Op de Popp-kaart (1856) is de "Arlebeke Straet" nog steeds grotendeels onbebouwd. Diezelfde situatie blijft behouden tot in het eerste kwart van de 20ste eeuw cf. kaart van het Militair Cartografisch Instituut (circa 1910). Na de Eerste Wereldoorlog is de straat gekasseid, schaars bebouwd en omzoomd met (thans verdwenen) jonge bomen zie oude prentkaart van de Harelbeeksestraat tussen 1914 en 1921. Van circa 1950 tot in de jaren 1970 zou een postkantoor gevestigd zijn langs de Bavikhoofsestraat.

De eerste standplaats van brandweermaterieel is gevestigd aan het kruispunt met de Oudstrijderslaan; de kazerne bevindt zich in een gedeelte van de schuur, het tuighuis is gevestigd in het "sizekot". In 1964 verhuist men naar de ruimere schuur voor lijnzaadverwerking aan de splitsing met de Vierkeerstraat, naast het voormalige café "Bellevue" (Bavikhovedorp nummer 19). In 1972 wordt de schuur verbouwd tot appartementen en verhuist de brandweer opnieuw. Van 1978 tot 1996 bevindt de brandweer zich opnieuw in een schuur aan de Bavikhoofsestraat.

Geasfalteerde straat met recht verloop tussen het kruispunt met de Rijksweg/Overleiestraat en het kruispunt met de N36; daarna meer kronkelend verloop tot de gemeentekern van Bavikhove. Ter hoogte van de Afspanningsstraat kruist de straat de Vaarnewijkbeek, die uitmondt in de linkeroever van de Leie.

Straat met nog steeds verspreide bebouwing, uitgezonderd ter hoogte van het centrum van Bavikhove. Hoofdzakelijk 20ste-eeuwse bebouwing met een vrij grote aanwezigheid van voormalige vlasserswoningen en vlasschuren (bij nummer 41, nummer 67, rechts van nummer 73, bij nummer 156, achter nummer 142, nummer 190). Het zuidelijke gedeelte van de straat, bij de grens met Harelbeke, wordt gekenmerkt door recente villabebouwing (met ten noorden van de straat woonwijk Ter Coutere) en het industrieterrein Vaarnewijk, herkenbaar aan de schoorstenen van de elektriciteitscentrale op het grondgebied Harelbeke.

• Rijksarchief Kortrijk, Fonds Plotho, nr. 403: Eene ander splete van zelve thiende, de zuyt zijde van de prochie, In Lantbouck vanden lande ende baronnie van Ingelmunstre, Vijve Sint-Eloy appendentie ende dependentien..., Loys de Bersacque, 1639.
  • Rijksarchief Kortrijk, Kaarten en Plannen, nr. 495: Caerte figurative van twee geprojecteerde steenwegen leedende van de stadt Cortryck naer de gonne van Thielt, F. De Bal, 1750.
  • Beelden uit het verleden, Harelbeke-Bavikhove-Hulste-Stasegem, Harelbeke, 1978, p. 98.
  • BRUGGEMAN B., De post in Bavikhove, in Tijdingen van de Roede van Harelbeke, jg. 8, 2005, nr. 1.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1925, Deel V, kolom 464.
  • DESPRIET P., Zuid-Westvlaamse opgravingen 1997, in Archeologische en historische monografieën van Zuid-West-Vlaanderen, vol. 17, nr. 37, Afl. 4, 1997, p. 7.
  • LAMPAERT F., Brandweer Bavikhove, in Tijdingen van de Roede van Harelbeke, jg. 9, nr. 2, 2006, p. 11-13.
  • Straatnamen Harelbeke van a tot z, Harelbeke, 2002, p. 6. Zo was Bavikhove, Handzame, 1976, nr. 20.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie