Geografisch thema

Helleput

ID
14868
URI
https://id.erfgoed.net/themas/14868

Beschrijving

Landelijke straat in het noorden van Bavikhove, grotendeels parallel lopend met de grens met Hulste. De straat vertrekt aan de Vlietestraat en loopt in noordelijke richting naar de Oostrozebeeksestraat. De in de jaren 1970 toegekende straatnaam verwijst naar een perceel land met een waterput genaamd "het Helleputjen", die dienst deed als veedrinkplaats en in de volksmond de "helleput" werd genoemd. Langs deze straat ontspringen de Paddebeek en de Eikbosbeek.

De kaart uit het landboek van Bavikhove, opgemaakt in 1639 door Loys de Bersacque, geeft de zuidelijke helft van de straat weer. De straat heeft in 1639 een kronkelend verloop en is bebouwd met twee hoeves aan het begin van de straat (nummer 2). In 1651 staat de aarden weg bekend als de "straete naar 't Goed Ter Triest" (Oostrozebeeksestraat nummer 28). Op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), weergave van een drietal verspreid gelegen hoeves (nummer 2, nummer 7). De straat wordt op het primitief kadasterplan (circa 1830) aangeduid als "Chemin de Bavichove à oost roosbeke". Op de Atlas der Buurtwegen (1845) weergegeven als de "Groenedreef" met als aanduiding "Chemin n° 13" en omschrijving "Chemin de Bavichove à Meulebeke". De Helleput is tot de Eerste Wereldoorlog omzoomd door populieren, tot die door de Duitsers worden omgehakt om te dienen als brandhout. Bij de fusie in 1977 van de gemeentes Harelbeke, Bavikhove en Hulste wordt de Groenedreef herdoopt in Helleput.

Geasfalteerde straat met vrij schaars verspreide hoevebebouwing. Enkele sites klimmen op tot de 17de en 18de eeuw, doch werden (grondig) verbouwd in de 20ste eeuw.

  • Rijksarchief Kortrijk, Fonds Plotho, nr. 403: Thiende inde prochie van Bavichove op de noortoostzijde van de prochie, In Lantbouck vanden lande ende baronnie van Ingelmunstre, Vijve Sint-Eloy appendentie ende dependentien..., Loys de Bersacque, 1639.
  • BOTTE K., GLORIEUX R., VANDEWALLE (red.), Het hoevenboek van Harelbeke, Deel 1: Bavikhove, Harelbeke, 1985, p. 25.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1924, Deel IV, kolom 945.
  • Straatnamen Harelbeke van a tot z, Harelbeke, 2002, p. 25.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Is deel van
    Bavikhove

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Helleput [online], https://id.erfgoed.net/themas/14868 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.