Geografisch thema

Tweede Doorsnijdstraat

ID
14877
URI
https://id.erfgoed.net/themas/14877

Beschrijving

Korte, rechte straat in het uiterste noorden van Bavikhove, vlakbij de grens met Hulste. De straat vertrekt van de Oostrozebeeksestraat en loopt in oostelijke richting naar de grens met de gemeente Ooigem (Wielsbeke). Een verklaring voor de straatnaam, die volgens De Flou voor het eerst voorkomt in 1846, is niet voor de hand liggend.

Wellicht bestaat het straattracé reeds in de 15de eeuw aangezien de historische hoeve "Ter Triest" dan voor het eerst wordt vermeld. Eerste afbeelding van de hoeve op de kaart van circa 1682 met de voorstelling van de heerlijkheid Duyfhuyse. Op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), wordt de Tweede Doorsnijdstraat weergegeven als een met bomen omzoomde dreef waarlangs twee hoeves aan de noordzijde van de straat (nummer 1 en nummer 3) zijn afgebeeld. Op de Atlas der Buurtwegen (1845) weergegeven als de "Tweede Doorsnitstraet" met als aanduiding "Chemin n° 16" en omschrijving "Chemin de celui dit Groendreef à Oyghem". Op de Popp-kaart (1856) wordt de straat samen met het gedeelte van de Oostrozebeeksestraat op grondgebied Bavikhove aangeduid als "Doorsnydstraet".

Landelijk gelegen en schaars bebouwde straat met geasfalteerd wegdek en met enkel aan de noordzijde twee dieper gelegen hoeven: de 18de eeuwse hoeve "Ter Triest" (nummer 1) met kapel van 1958 aan het begin van de erfoprit en een in oorsprong 18de-eeuwse hoeve (nummer 3) bij de grens met Ooigem (Wielsbeke).

 • Rijksarchief Kortrijk, Kaarten en Plannen, nr. 495: Caerte figurative van twee geprojecteerde steenwegen leedende van de stadt Cortryck naer de gonne van Thielt, F. De Bal, 1750.
 • Rijksarchief Kortrijk, Fonds Piers de Ravenschoot, nr. 1219: Renteboek van de heerlijkheid Duyfhuyse met plan van land en een hoeve gelegen rond de Leie, de Vaernewyckbeek en de straete naar Bavikhove naer Cortryck, plan van enkele percelen land aan de straete naer Thielt, s.d. (1682).
 • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1934, Deel XV, kolom 1104.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Hoeve

 • Omvat
  Hoeve Ter Triest

 • Omvat
  Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

 • Is deel van
  Bavikhove


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Tweede Doorsnijdstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/14877 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.