Geografisch thema

Kapelstraat

ID
14894
URI
https://id.erfgoed.net/themas/14894

Beschrijving

Rechte straat in het zuidwesten van de dorpskern van Hulste. De straat vertrekt van de Brugsestraat en loopt in zuidwestelijke richting - ongeveer evenwijdig met de Hazebeek - naar de Hazebeekstraat. De straat is genoemd naar het voormalige leenhof "Te Kapelle", een achterleen van de heerlijkheid Wulfswinckel, die eigendom was van de baron van Ingelmunster, en eertijds gelegen tussen de Hoogstraat en de Leie (op grondgebied Bavikhove). Mogelijk verwijst de straatnaam ook naar de Onze-Lieve-Vrouwkapel op het einde van de straat.

De straat wordt voor het eerst weergegeven op de kaart van 1758, opgemaakt door landmeter Frans De Bal; de straat loopt er door tot aan de Waterstraat (die de grens vormt met Bavikhove). De Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), geeft enkel het huidige tracé tussen de dorpskern en de Hazebeekstraat weer; afbeelding van enkele verspreid gelegen woningen, voornamelijk aansluitend op de dorpskern. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) en de Atlas der Buurtwegen (1845) loopt de landelijke weg opnieuw door tot de grens met Bavikhove. Op de Atlas wordt de straat weergegeven als "Lendeledevoetweg" met als aanduiding "Sentier n° 43" en omschrijving "Sentier du Lendeledestraet au Kwaedestraet".

Dorpsstraat met deels geasfalteerd wegdek en deels met betonklinkers; de bebouwing klimt hoogstens op tot het begin van de 19de eeuw (nummer 63). Enkele bewaarde eind 19de-eeuwse (nummer 15, nummer 57) en begin 20ste-eeuwse lage woningen. Nummer 8 (zie afbeelding), lage woning, volgens het kadaster gebouwd in 1908 in opdracht van werkman Remi Dejaeghere; woongedeelte van drie traveeën met centrale dakkapel met laadluik en links recent toegevoegde garagepoort. Nummer 15, dorpswoning van 1886 met bepleisterde en blauwgrijs beschilderde straatgevel met imitatievoegen op een plint in imitatiebreuksteen; licht getoogde muuropeningen en beluikte vensters (vernieuwd houtwerk); bewaarde voordeur met bovenlicht Aan de noordzijde van de Kapelstraat is de achterkant van de grootschalige industriële site "Masureel International NV" zichtbaar (Brugsestraat nummer 37/ Kantstraat nummer 1); deze fabriek gespecialiseerd in woningtextiel is gelegen tussen de Brugsestraat, de Kantstraat en de Kapelstraat. De huidige site gaat terug op de weverij en ververij Masureel; enkele midden 19de-eeuwse gebouwen aan de Brugsestraat worden in 1941 omgevormd en sterk uitgebreid tot de weverij en ververij Masureel en zijn sindsdien systematisch uitgebreid.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hulste, 1850/3, 1909/15, 1941/12.
  • Familiegeschiedenis Masureel, Wortegem-Petegem, 2001, p. 44-45.
  • Straatnamen Harelbeke van a tot z, Harelbeke, 2002, p. 31.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Dorpswoning

  • Omvat
    Dorpswoning

  • Omvat
    Herberg De Kapelle

  • Omvat
    Onze-Lieve-Vrouwkapel

  • Is deel van
    Hulste

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapelstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/14894 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.