ID: 200826 | Bouwkundig element
Onze Lieve Vrouwstraat (Nieuwpoort)
Gedenkteken ter herinnering aan de militaire en burgerlijke doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Dit gedenkteken is van de hand van Pieter Braecke en werd onthuld in 1925.
ID: 126614 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Steenweg naar As (Maasmechelen)
Een deel van de Mechelse Heide werd door het Duitse leger omgevormd tot oefenterrein tijdens de Eerste Wereldoorlog.
ID: 201172 | Bouwkundig element
Verbrandemolenstraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats, met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van J.R. Truelove. Het betreft een kleine, ommuurde begraafplaats met smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice' en witte grafstenen. Opgaande bomen tooien het geheel.
ID: 201175 | Bouwkundig element
Canadalaan (Ieper)
Aangelegd park met grote trappenpartij uit breuksteen en centraal bovenaan een gedenksteen uit wit graniet, dat afkomstig is uit Stanstead (Quebec). Het gedenkteken, naar ontwerp van P.E. Nobbs, wil een eerbetoon zijn aan alle Canadezen die hier in de omgeving gevochten hebben in 1916.
ID: 215708 | Bouwkundig element
Poperingseweg 65 (Ieper)
Muurschildering uit het interbellum, aangebracht op de zijgevel van een woning. De muurschildering bestaat uit een advertentie van de Britse oud-strijdersvereniging 'British Legion' voor 'Haig House', een onthaalplaats voor Britse pelgrims die het front rond Ieper bezoeken.
ID: 305360 | Landschappelijk element
Palingbeekstraat (Ieper)
Ten noorden van het voormalig kanaal Ieper-Komen, in het provinciaal domein 'De Palingbeek' zijn nog verschillende landschappen waarneembaar, die met hun bom- en mijnkraters getuigen van de woelige oorlogsjaren. Hier en daar zijn ook betonnen oorlogsconstructies en restanten ervan te bespeuren.
ID: 306184 | Bouwkundig element
Brasschaat (Brasschaat), Kapellen (Kapellen), Schoten (Schoten), Hoevenen, Stabroek (Stabroek)
Duitse stelling uit de Eerste Wereldoorlog, die werd aangelegd als onderdeel van de 'Stellung Antwerpen'. De stelling is meer bepaald ten noordoosten van Antwerpen aangelegd, tussen de Schelde stroomafwaarts en het kanaal Schoten-Turnhout-Dessel. De stelling werd opgetrokken aan de hand van loopgraven, draadversperringen, mitrailleursopstellingen en bunkers. Verder weg van de stelling waren ook nog artilleriestellingen en commandoposten voorzien.
ID: 30746 | Bouwkundig element
Brugseweg 164 (Ieper)
Houten noodwoning gebouwd door het Albertfonds, waarschijnlijk uit 1920, thans gebruikt als atelier door schoenmaker.
ID: 78441 | Bouwkundig element
Lettenburgstraat (Diksmuide)
Belgische dubbele betonnen mitrailleurpost uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken tussen de zogenaamde '3me Ligne Bis' en '3me Ligne Ter'.