Straat ten noorden van de dorpskern van Hulste, in het gehucht Muizel. De straat vertrekt van de Muizelstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Aardappelstraat, en loopt door in noordoostelijke richting.
De straatnaam verwijst naar herberg "De Muizel" (Muizelstraat nummer 144) en wijk De Muizel (een muizel is een doedelzak). Deze wijk wordt volgens De Flou voor het eerst vermeld in 1900-1905. De Muizelmolenhoek, een wijk tussen Bavikhove en Hulste, wordt echter al vermeld in 1846.
Dit oude tracé wordt reeds aangeduid op een kaart van 1715 uit het landboek van Hulste; weergave van vier volumes ten zuiden van de straat. Op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778) wordt de straat weergegeven in de wijk "Meulenhouck". Toename van bebouwing aan weerszijden van de straat op het primitief kadasterplan (circa 1830). Op de Atlas der Buurtwegen (1845) wordt de straat weergegeven als "Thieltschenvoetweg" met als aanduiding "Sentier n° 32" en omschrijving "Sentier du Meulebekestraet à Oost-Roosebekestraet". De straat loopt op de Atlas via een brede bocht door tot de Oostrozebeeksestraat. Op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut (circa 1885) vertrekt een weg naar de hoeve "Kattebeke" (Tombroekstraat nr. 10) aan de noordzijde van het huidige Muizelhof. In de periode 1894 tot 1961 bevindt zich op de hoek met de Muizelstraat (Muizelstraat nummer 96) herberg "De Vierkeer" zich. Het gehucht Muizel is tegen het begin van de 20ste eeuw na de dorpskom de belangrijkste woonkern van het dorp: de wijk heeft voorheen naast zijn windmolen (nummer 152), twee schrijnwerkerijen, een smisse met wagenmakerij, een klompenmakerij, een drietal "zwingelhokken", talrijke herbergen en hofsteden.
Doodlopende, landelijke straat met geasfalteerd wegdek. Bewaarde, vaak deels aangepaste eenlaagse boerenarbeidershuizen daterend uit de 19de eeuw (nummer 52, nummer 60, nummers 70-74). Bewaard landelijk karakter, doch bouw van de dieper gelegen villa met concertzaal Het Muizelhuis (nummer 50) aan de zuidzijde van de straat.
Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Omvat
Boerenarbeiderswoning
Omvat
Boerenarbeiderswoningen
Omvat
Boerenwoning
Omvat
Het Muizelhuis
Is deel van
Hulste
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Muizelhof [online], https://id.erfgoed.net/themas/14903 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.