Veerstraat

Beschrijving

Oude hoofdstraat met een verbreding als dorpsplein ter hoogte van de kern van het kleine landelijke Scheldedorp Uitbergen. Leidt noordwaarts naar Overmere waar de aansluitende wegverbinding leidt tot de oude steenweg Gent-Dendermonde. Zuidwaarts voert de weg vanouds naar Wichelen aan de overzijde van de Schelde. De straat eindigde vroeger aan het oude Scheldeveer Wichelen–Uitbergen dat in 1880 vervangen werd door een ijzeren draaibrug. Met de oprichting van de nieuwe Scheldebrug meer westwaarts in 1962 verkreeg de rijweg vanaf het dorp een recht verlengstuk erbij.

De dorpskerk, het gemeentehuis en de pastorie zijn centraal gelegen dichtbij de Schelde tussen de Kleine Kouter en de Grote Kouterstraat. Het gemeentehuis dat vooruitspringt ten overstaan van de kerk neemt ondanks de kleine afmetingen een dominante positie in. Op het gekasseide voorpleintje van de kerk, naast het gemeentehuis staande ijzeren dorpspomp met hardstenen waterbekken.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena