Straat in het noorden van Hulste. De straat vertrekt van de Blauwhuisstraat en loopt in noordelijke richting naar de Hazenstraat, nabij de grens met Ingelmunster. De straat loopt achtereenvolgens door het gehucht Klein Harelbeke en Hoog Wallegem. De straatnaam verwijst naar de wijk "De Wante" nabij het gehucht Otteca in Oostrozebeke en Ingelmunster. De Wantebeek op grondgebied Oostrozebeke, Hulste en Ingelmunster wordt volgens De Flou voor het eerst vermeld in 1843.
Eerste teruggevonden vermelding van de straat dateert uit de 18de eeuw wanneer een herberg zogenaamd "De Drie Koningen" (nummer 5) wordt vermeld in 1713 die in dat jaar wordt uitgebaat door Leynaert Geeraert. De straat wordt op twee kaarten van 1716 uit het landboek van Hulste aangeduid als "Straete Commende van Ingelmunster naer Hulste". Weergave van verspreide hoevebebouwing op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). De weg vormt in de 19de eeuw één geheel met de huidige Blauwhuisstraat. Het primitief kadasterplan (circa 1830) geeft de straat weer als "chemin d'hulste à Ingelmunster". Op de Atlas der Buurtwegen (1845) wordt de huidige Wantestraat weergegeven als de "Potteriestraet"; aangeduid als "Chemin n° 11" en omschreven als "Grand Chemin du Lendeledestraet à Ingelmunster". Op de Popp-kaart (1856) wordt de straat aangeduid als de "Potterijestraet". Op de kaart van het Dépôt de la Guerre (circa 1860) nog steeds verspreide hoevebebouwing en aanduiding van de Onze-Lieve-Vrouwkapel als "Chapelle".
Thans geasfalteerde, landelijk gelegen straat met verspreide hoevebebouwing, vaak met verbouwd/ herbouwde woningen.
Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Is deel van
Hulste
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wantestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/14915 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.