Geografisch thema

Dendermondse Steenweg

ID
14921
URI
https://id.erfgoed.net/themas/14921

Beschrijving

Onderdeel van de oude steenweg Gent-Dendermonde via Zele die het grondgebied Overmere van west naar oost doorkruist, namelijk het gedeelte ten oosten van Overmere-dorp, tussen Kruisstraat en de gemeentegrens met Zele. Dit gedeelte van de steenweg ten noorden van de wijk Donk lopend, bleef lange tijd zeer schaars bebouwd. Het betreft nochtans een oude verbindingsweg teruggaand op "Heirwech naer Appelsveer", als dusdanig aangeduid op de kaart van het Land van Aelst door J. Horenhault van 15(9)6 en op de kabinetskaart van graaf de Ferraris van 1771-1778 genoteerd als "Grand Chemin de Gand à Dendermonde".

Aan de zuidelijke zijde van de steenweg, tussen Meerstraat en de huidige Donklaan werd, na vergunning verleend 14.02.1863, een houten korenwindmolen opgericht die naar de nabij gelegen oude herberg "De Klappel" bekend werd als Klappelmolen. Deze staakmolen verdween in 1932.

De toename van verspreide woningbouw met onder meer villa’s zette zich hier aan deze verkeersas pas goed door sinds midden 20ste eeuw.

 • Prentbriefkaartencollectie dhr. D. De Block (Overmere).
 • DE BLOCK D., De laatste molens van Overmere, Heemkundige Kring Overmere, III, 1, 1985, p. 23-24.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Duchêne, Helena, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Hoeve

 • Omvat
  Sociale woonwijk De 13 Huizen

 • Is deel van
  Overmere


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dendermondse Steenweg [online] https://id.erfgoed.net/themas/14921 (Geraadpleegd op )