Kerkstraat

Beschrijving

Eén van de oude hoofdstraten in het dorpscentrum van Overmere, op de figuratieve kaart van de parochie Overmere van 1726 door P.J. Benthuys aangegeven als "de kercke Straete". Vanaf de middeleeuwse kerksite aan de steenweg Gent-Dendermonde (Baron Tibbautstraat) noordwaarts leidend naar Lokeren.

In de 18de eeuw vormde de Kerstraat al een lange belangrijke bebouwingsas waarvan nu nog slechts een beperkt aantal exemplaren van hoevebouw een getuigenis vormen. Omstreeks 1828-1830 werd in het vrij dicht bebouwde aanvangsdeel de eerst gekende gemeenteschool opgericht (nu verdwenen).

Heel wat typisch 19de-eeuwse lage dorpshuizen en grotere burgerwoningen uit dit deel van de oude dorpskern zijn intussen ook gesloopt of door renovatie sterk gewijzigd.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nr. 490.
  • DE MEYER A., De gemeenteschool in de Kerkstraat, Heemkundige Kring Overmere, XXIII, 3, 2005, p. 81-114.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena