Doornstraat

Beschrijving

Verbindingsstraat tussen de Lavoordestraat en de Rozendalestraat met recht geasfalteerd tracé. De straatnaam wordt voor het eerst vermeld in de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) en verwijst vermoedelijk naar Joannes Van Doorne die in de periode 1840-1850 hier woonde.

In het landboek van Wingene van 1756 weergegeven als een verbindingsstraat tussen de Rozendalestraat en de Lavoordestraat. Onbebouwd. De bebouwing is pas in de eerste helft van de 19de eeuw tot stand gekomen.

Nu wordt de straat getypeerd door enerzijds een nieuwbouwverkaveling en anderzijds behouden lage arbeiderswoningen, weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1829). Nummer 4, grondig verbouwd.

• Rijksarchief Brugge, Gemeentearchief Wingene, nr. 71.

• LAMS L., Wingene, in HOLLEVOET F., Als straten gaan ... praten, Tielt, 2005, p. 282.