Geografisch thema

Eikendreef

ID
14944
URI
https://id.erfgoed.net/themas/14944

Beschrijving

Beginnend bij de Romerijstraat en eindigend bij de Predikherenstraat. De oorspronkelijke naam Velddreef is gewijzigd in de huidige straatnaam na de fusie in 1976. De huidige naam verwijst naar de aanwezige eiken langs de dreef.

De straat staat deels weergegeven in het landboek van 1756 als een weg doorheen de bossen en het veldgebied. Tot op heden aanwezigheid van de "Schoonbergh". ter hoogte van de zijstraat Hazeweg. Geïsoleerde, mogelijk natuurlijke opduiking in beboste omgeving, nu gedeeltelijk vergraven ten behoeve van zandwinning, waardoor resterende venachtige plas met spontane heideachtige begroeiing.

Deels geasfalteerd en deels kiezelweg. Afgezoomd met eiken (oude en nieuwe aanplanten). Schaars bebouwde straat. Hoeve "Schoonbergh" zie naambord, in het begin van de straat, met grondig verbouwde losse bestanddelen. Eerste straatgedeelte met akker- en weilanden en aanwezigheid van verschillende dreven "Gruyteredreef". Het straatgedeelte voorbij de Hazeweg wordt getypeerd door vrijstaande (vakantie)woningen ingeplant op ruime beboste percelen deel uitmakend van de "Vagevuurbossen".

  • Rijksarchief Brugge, Gemeentearchief Wingene, nr. 71.
  • LAMS L., Wingene, in HOLLEVOET F., Als straten gaan ... praten, Tielt, 2005, p. 282.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eikendreef [online], https://id.erfgoed.net/themas/14944 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.