Geografisch thema

Galgenstraat

ID: 14946   URI: https://id.erfgoed.net/themas/14946

Beschrijving

Straat beginnend bij de Oude Bruggestraat en eindigend bij de Egemstraat. Het straattracé bestaat uit een recht gedeelte en een gedeelte dat een draai maakt ter hoogte van nr. 3. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) aangeduid met de naam "galge straetjen" en omschreven als "sentier de Wynghene au hameau Scheeweege". De straat werd vermoedelijk pas aangelegd circa 1800. De eerste weergave van de straat is terug te vinden in de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Toen weergegeven als een straat zonder bebouwing.

Lang schaars bebouwde straat gebleven. De oudste bebouwing gaat terug tot de jaren 1900 (nr. 3). De hoek met de Oude Bruggestraat wordt sinds 1965 ingenomen door het postgebouw. De straat wordt getypeerd door vrijstaande en halfvrijstaande woningen. De ene meer uitgewerkt dan de andere. Nr. 3, een eenvoudige eenlaagswoning van drie traveeën, volgens het kadaster gebouwd in 1937. Lijstgevel met een roodbakstenen parement in combinatie met gele baksteen voor de horizontale belijning van de gevel. Nr. 4, de voormalige locatie van de wasserij "Wonderkleen".

 • LAMS G., De weefnijverheid te Wingene in de 20ste eeuw, in Ons Wingene, jaarboek 2, 1999, p. 73.
 • LAMS L., Wingene, in HOLLEVOET F., Als straten gaan ... praten, Tielt, 2005, p. 283.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties

 • Omvat
  Villa

 • Omvat
  Villa

 • Omvat
  Villa

 • Is deel van
  Wingene