Geografisch thema

Guido Gezelleplein

ID
14950
URI
https://id.erfgoed.net/themas/14950

Beschrijving

Pleintje ten zuiden van de Sint-Amanduskerk (Kerkplein), gelegen tussen Markt en Guido Gezellestraat. Centraal gelegen in het centrum van Wingene. Oorspronkelijk deel uitmakend van de "Plaetse". Ter gelegenheid van de Guido Gezellefeesten in 1930 kreeg het gedeelte ter hoogte van de Guido Gezellestraat deze naam. Voormalige oude Vikkemarkt : zijgevel Markt nummer 5 met gevelplaat voorzien van het opschrift "HERINNERING AAN/ OUDE VIKKEMARKT/ 25 NOVEMBER 2004" met afbeeldingen van een varken en twee biggen.

Op oude kaarten weergegeven als een plein deel uitmakend van de "plaetse" rondom de Sint-Amanduskerk. Weergave van bebouwing op een kaart van 1639 in het renteboek Sint-Amandsche-Wingene. Niets overgebleven van de oorspronkelijke 17de-eeuwse bebouwing. De oudste bebouwing (nummer 4) gaat terug tot 1856 en is vermoedelijk gebouwd op de nieuwe rooilijn.

  • Bisschoppelijk Archief Brugge, Renteboek St.-Amandsche- Wingene, nr. C 119.
  • Rijksarchief Brugge, Fonds aanwinsten, nr. 2.718.
  • LAMS L., Wingene, in HOLLEVOET F., Als straten gaan ... praten, Tielt, 2005, p. 283.
  • PATTEEUW J., Wingene in oude kaarten van 1600 tot 1800, in Ons Wingene, jaarboek 5, 2002, p. 12-30.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Is deel van
    Wingene


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Guido Gezelleplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/14950 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.