Hekkestraat

Beschrijving

Verbindingsweg tussen Wingene en Schuiferskapelle, beginnend bij de Predikherenstraat en eindigend bij de Kapelweg op het grondgebied Tielt. Licht gebogen geasfalteerd straattracé.

De straatnaam verwijst naar de hier aanwezige herberg "Den Hekke" die al in 1779 bestond. Volgens De Flou wordt de naam al in de 12de eeuw vermeld en verwijst hierbij naar "Giselbertus filius Rotberti de Hekko" en in de 14de-15de eeuw "ten ecke te winghene". Op het primitief kadasterplan (circa 1829) aangeduid met de naam "Brugge weg leydende naer Verhelst capelleken".

De bebouwing is fasegewijs tot stand gekomen. De straat staat deels weergegeven in het landboek van 1756. Het eerste straatgedeelte, tussen Lammersdam en Uitkantstraat wordt gekenmerkt door bossen. De bebouwing concentreert zich aan de kruispunten met de Uitkantstraat en de Ruiseledesteenweg. Een gelijkaardige situatie is terug te vinden op de kaart van Ferraris (1770-1778). Weinig overgebleven van de oorspronkelijke bebouwing.

Nu schaars bebouwde straat met overwegend agrarisch karakter. De bebouwing, bestaande uit hoeves met losse bestanddelen, concentreert zich vooral bij de Lammersdam, de Uitkantstraat, de Vriesestraat en de Ruiseledesteenweg. Weinig overgebleven van de oorspronkelijke bebouwing afgebeeld op oude kaarten. Soms met behouden erfpijlers, doch met verbouwde volumes.

• Rijksarchief Brugge, Gemeentearchief Wingene, nr. 71.
  • LAMS L., Wingene, in HOLLEVOET F., Als straten gaan ... praten, Tielt, 2005, p. 284.