Geografisch thema

Bohemen

ID
14959
URI
https://id.erfgoed.net/themas/14959

Beschrijving

Oostelijke Wichelse wijk met gelijknamige straat. Deze straat vormt een onderdeel van de huidige provinciale weg Wetteren-Dendermonde die teruggaat op de oude oost-west verlopende verbindingsweg (heerwegh) naast de rechter Schelde-oever. Deze is reeds opgetekend als "Heerwech naer Dendermonde" op de "Caerte ende discriptie figuerative vande gheel den Lande van Aelst" door J. Horenhault in 15(9)6; eveneens aangegeven op de kaart van het Land van Aalst en gepubliceerd in "Flandria Illustrata" van A. Sanderus van 1644.

Het gehucht Bohemen, voorheen ook "Ter Beken" genaamd naar de samenvloeiing van twee beken, is één van de vier oude woonkernen van de vroegere gemeente Wichelen (naast Oud Dorp, Margote en Schoonaarde). De wijk omvat een hoger gelegen gebied palend aan de Schelde geschikt voor landbouw (Bohemenkouter). Ter hoogte van de voormalige brouwerij Lalemant (nummers 92-94) benadert de Schelde-oever het dichtst de steenweg op zijn traject doorheen Wichelen. Ten oosten mondt de Smalesbeek uit in de Schelde. De gehuchtsnaam Bohemen is genoteerd op de kabinetskaart van graaf de Ferraris van 1771-1778 en zou volgens de Potter en Broeckaert ontleend zijn aan een bende zigeuners of Bohemers die zich hier in het begin van de 17de eeuw gevestigd hadden.

 • DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen. Vierde reeks - Arrondissement Dendermonde, Derde deel, Wichelen, Wieze, Zele, Gent, 1893.
 • MATTHIJS P., Straatnamen van Wichelen hun oorsprong en betekenis, Heem en Oudheidkundige Kring Wichelen, IV, 1, 1977, p. 16-17.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Duchêne, Helena, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Arbeiderswoningen De Rietel

 • Omvat
  Brouwerij Lalemant

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Dorpswoning

 • Omvat
  Tuinpaviljoen op voormalige windmolensite

 • Is deel van
  Wichelen


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Bohemen [online] https://id.erfgoed.net/themas/14959 (Geraadpleegd op )