Boterhoek

Beschrijving

Geknikte lange straat in oostelijke hoek van de gemeente, die deels de gemeentegrens met Schoonaarde (Dendermonde) volgt. Verbinding tussen Rimeir en de vijfhoek met Bogaert en Bohemenhoek, nu doodlopend op de spoorlijn 53 (Mechelen – Gent) vroeger aansluiting gevend op Bohemen. Volgens De Potter en Broeckaert wordt Boterhoe(c)k als straatnaam reeds vermeld in 1600; gehucht “De Boterhoek” aangeduid op het Primitief plan van circa 1834. Vanouds weinig bebouwde straat in zeer landelijke omgeving met grote landbouwbedrijven waarvan een aantal met gesloten aanleg. Toponiem boterhoek, traditioneel geïnterpreteerd als plaats waar koeien veel melk gaven, wellicht verwijzend naar deze landbouwactiviteiten.

• DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen. Vierde reeks - Arrondissement Dendermonde, Derde deel, Wichelen, Wieze, Zele, Gent, 1893.
  • MATTHIJS P., Straatnamen van Wichelen hun oorsprong en betekenis, Heem en Oudheidkundige Kring Wichelen, IV, 1, 1977, p. 18.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena