Oud Dorp

Beschrijving

Historisch belangrijke straat in de noordhoek van de gemeente, ten zuiden leidende naar Margote. Officiële straatnaam aanvankelijk Dorp, sinds 01.01.2009 gewijzigd in Oud Dorp en nummering gewijzigd.

Oudste kern van Wichelen, gelegen aan de weg van Gent naar Dendermonde die ongeveer de loop van de Schelde volgde. Deze is reeds opgetekend als "Heerwech naer Dendermonde" op de "Caerte ende discriptie figuerative vande gheel den Lande van Aelst" door J. Horenhault in 15(9)6; eveneens aangegeven op de kaart van het Land van Aalst en gepubliceerd in "Flandria Illustrata" van A. Sanderus van 1644.

Naast de oude kerksite, op een kunstmatige heuvel aan de Schelde en die opklimt tot de 12de -13de eeuw, omvatte het Dorp ook het veer dat een belangrijke historische verbinding vormde tussen het Land van Aalst en het Land van Dendermonde en eveneens opklimt tot de 13de eeuw. Ten zuiden van de kerk stond op een driehoekig pleintje tot eind 18de eeuw de schandpaal voor het nog bestaande oude gemeentehuis en gildehuis van de schuttersgilde van Sint-Sebastiaan. Na de sloop van de oude Sint–Gertrudiskerk in 1870 en de bouw van de nieuwe kerk in de wijk Margote, verplaatste de dorpskern zich naar Margote. De oude kerkhofsite bleef behouden en werd uitgebreid tot gemeentelijke begraafplaats na het onteigenen van de kleine huisjes van de Paddenhoek. Het veer bleef zeker tot 1900 in gebruik. Een 18de-eeuws memoriekruis op de linker Scheldeoever herinnert aan een ongeluk dat hier eertijds aan het veer gebeurde.

• DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen. Vierde reeks - Arrondissement Dendermonde, Derde deel, Wichelen, Wieze, Zele, Gent, 1893.
  • MATTHIJS P., Straatnamen van Wichelen hun oorsprong en betekenis, Heem en Oudheidkundige Kring Wichelen, IV, 1, 1977, p. 19-20).
  • RUYS R. (red.), Langs Schelde en Durme, Gent, 1986, p. 127-130.
  • UYTTENHOVE A., Heen en Weer. De Overzet en de Schelde te Schellebelle. Een eeuwenlange geschiedenis, Wetteren, 2003, p. 108-115.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena